A projekt alapadatai

A felhívás megnevezése: RRF-2.3.1-21 Nemzeti Laboratóriumok létrehozása, komplex fejlesztése
A projekt címe: Nemzeti Gyógyszerkutatási és Fejlesztési Laboratórium (PharmaLab)
Azonosító: RRF-2.3.1-21-2022-00015
Összköltség: 5 450 000 000 Ft
ELTE Támogatás összege: 805 000 000 Ft
Támogatás intenzitása: 100%
Futamidő: A projekt a Széchenyi Terv Plusz program keretében valósul meg 2022. március 1. – 2026. február 28. között
(Fő) Kedvezményezett neve: Természettudományi Kutatóközpont
Konzorciumi partnerek:

  • Szegedi Biológiai Kutatóközpont
  • Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
  • Eötvös Loránd Tudományegyetem
  • Kísérleti és Orvostudományi Kutatóintézet
  • Pécsi Tudományegyetem

A projekt bemutatása 

A Nemzeti Gyógyszerkutatási és Fejlesztés Laboratórium egy négy pillérből álló kutatási portfólióra építve tervezi működését. Ezek a területek tükrözik a Magyarországon, illetve a fejlett világban széles populációt érintő indikációkat.

  1. Molekuláris onkológia pillér: Nagy genomikai és transzkriptomikai adatbázisok elemzése segítségével azonosítjuk a klinikailag alkalmazható terápiás lehetőségeket, olyan szolid tumoros betegek számára, akik kezelésére jelenleg vagy nem áll rendelkezésre megfelelő gyógyszeres terápia, vagy az elérhető kezelésekkel szemben rezisztencia alakult ki.
  2. Neurofarmakológiai pillér: Az idegrendszeri betegségekre fókuszálva fő célja a neurodegenerációval és neuroinflammációval kapcsolatos kutatások és preklinikai fejlesztések végzése, új transzlációs módszertanok kidolgozása, valamint az ehhez kapcsolódó humán MR biomarker kutatás.
  3. Biotechnológia pillér: Lefedi a diagnosztikum és biologikum előállítás teljes folyamatát a pandémiás fertőzések, valamint a tumoros és autoimmun betegségek diagnosztikája és terápiája területén. A DNS/RNS alapú, illetve a fehérje (antitest) alapú diagnosztikai, valamint a terápiás antitestek kifejlesztésével és félüzemi szintű technológia optimalizációjával egyben hozzájárul az ilyen területen tevékenykedő magyar vállalatok fejlesztéséhez, világszínvonalhoz történő felzárkózásához.
  4. Gyógyszerfejlesztési technológia pillér: Innovatív módszereket dolgoz ki gyógyszerhatóanyagok preklinikai fejlesztéséhez és gyártásához. Célunk a hazai gyógyszeripar versenyképességét fokozó ipari léptékű eljárások és a hatóanyagok célba juttatását és alkalmazásuk hatékonyságát javító készítménytechnológiai megoldások fejlesztése.

A Nemzeti Gyógyszerkutatási és Fejlesztés Laboratórium létrehozása és működése a hazai egyetemi és kutatóintézeti szféra mellett a vállalkozások fejlesztéséhez is hozzájárul. Az alprogramok által kifejlesztett protokollok és technológiák a hazai innovatív gyógyszergyártás hosszútávú versenyképességét növelhetik. Az alkalmazott digitális technológiákról a gyógyszerkutatás és fejlesztés területén működő KKV-k számára is rendszeres tájékoztatást nyújtunk, valamint oktatást és képzést biztosítunk.

ELTE szakmai vezető: Dr. Kacskovics Imre

A projekt bemutatása

További információk

Esélyegyenlőségi terv