A projekt alapadatai

A felhívás megnevezése: RRF-2.3.1-21 Nemzeti Laboratóriumok létrehozása, komplex fejlesztése
A projekt címe: Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratórium-TINLAB
Azonosító: RRF-2.3.1-21-2022-00013
Összköltség: 1 076 249 987 Ft
ELTE Támogatás összege: 454 999 987 Ft
Támogatás intenzitása: 100%
Futamidő: A projekt a Széchenyi Terv Plusz program keretében valósul meg 2022. június 1. – 2026. február 15. között
(Fő) Kedvezményezett neve: Eötvös Loránd Tudományegyetem

Konzorciumi partnerek:

  • Hálózat a Regionális Fejlesztésért Alapítvány
  • Miskolci Egyetem
  • Pannon Egyetem

A projekt bemutatása 

A Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratórium célja, hogy definiálja és népszerűsítse a társadalmi innovációt, valamint hozzájáruljon a finanszírozási, jogi és szakmai keretrendszerek fejlesztéséhez. Kiemelt cél továbbá a hazai társadalmi innovációs törekvések támogatása, valamint beágyazása a nemzetközi együttműködési rendszerekbe.

Magyarország, csakúgy, mint a fejlett világ egésze ki van téve a technológiai, demográfiai, munkaerőpiaci, környezeti trendek által meghatározott folyamatoknak, melyek hosszú távon óriási terhet róhatnak a közszférára, a gazdaságra és befolyásolják a társadalom struktúráját. A technológiai változások, az innovációs folyamatok ugyanakkor nagymértékben alakítják át az emberek mindennapjait, ami szükségessé teszi a társadalompolitikai eszközök innovatív felhasználását és új megoldások, módszerek fejlesztését.

A projekt keretében a Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratórium tudományos kiválóságának mélyítése, kutatási aktivitásának fokozása, nemzetközi beágyazódásának növelése, valamint a létrejövő tudás transzferjét segítő tevékenységek végrehajtása valósul meg. Köszönhetően annak, hogy a tematikus fókuszterületek egyike a digitalizáció társadalmi hatásaira irányul, a TINLAB hozzájárul a „021. Technológiatranszfer és együttműködés vállalkozások, kutatóközpontok és a felsőoktatási szektor között” elnevezésű digitális együttható teljesüléséhez is, hisz ez által a vállalkozások digitalizálásához kapcsolódó eredmények - digitális termékek, digitális tudás – is létrejönnek. A konzorciumi partnerek mindezek mellett, valamennyi kutatási tevékenység során fokozott figyelmet fordítanak a doktori hallgatók és fiatal kutatók bevonására, ezáltal a kutatói utánpótlás helyzetének erősítése. A TINLAB keretében megvalósuló pilot projektek pedig hozzájárulnak a kutatási eredmények széleskörű társadalmi, gazdasági és környezeti hasznosításához is.

ELTE szakmai vezető: Magyar Dániel

A projekt weboldala