2018.10.10.
Workshop a Hodászi Roma Tájházban
A „Hátrányos helyzetű kistérségek közösségépítése, társadalmi integrációja kulturális programok, helyi örökség megőrzése és újra-használata során” c. workshop a hodászi Roma Tájház Alkotóházában került megrendezésre 2018. október 9-én 12:00-16:00 között.

Program

12.00-13.00: A Hodászi Roma Tájház és Közösségi Ház megtekintése
13.00-14.00: Ebéd az Alkotóházban
14.00-16.30: A résztvevők bemutatkozása és a jelenlévő különböző jó gyakorlatok ismertetése. Kerekasztal-beszélgetés a hátrányos helyzetű kistérségek közösségépítési lehetőségeiről, valamint a helyi örökség fenntarthatóságának kérdéseiről

A workshop résztvevői között a magyarországi roma kulturális szervezetek, civil és állami intézmények képviselői, egyes művészeti projektek kezdeményezői és a hátrányos helyzetű régiók turizmusában, a helyi gazdaságfejlesztésben járatos szakemberek egyaránt képviseltették magukat.

A workshop célja különböző participációs eszközök és módszerek segítségével a magyarországi roma kulturális örökség megőrzése, újraértelmezése és a következő generációk számára történő újrahasznosítása. Továbbá milyen speciális igények merülnek fel a hátrányos. ,arginalizált kistérségek helyi közösségének fejlesztése során, és erre milyen választ tud adni a helyi örökség megőrzése.

A workshop lehetőséget biztosított arra, hogy az ország különböző területein, fővárosban és vidéki kistelepülésen, a kulturális örökség különböző ágazataiban dolgozó szakemberek megismerjék egymás munkáját. A hátrányos helyzetű közösségek, elsősorban a magyarországi romák kulturális értékeinek megőrzését felvállaló intézmények és a társadalmi integrációt művészeti -alkotó projektekkel megcélzó gyakorlatok közreműködése hosszú távon azért is nagyon előremutató, mert a közös munka egy közös modell felépítésére is alkalmas lehet, amit utána több helyszínen is adaptálni lehet. Így az egyelőre egyedülálló és javarészt elszigetelt jó gyakorlatok kiterjeszthetőek lennének térben és a hosszú távú fenntarthatóságot is biztosítanák.

György Eszter-Oláh Gábor "A reziliens roma örökség létrehozása" című esettanulmánya résztelesen tartalmazza a workshopon elhangzott előadásokat, a programot és a részvevők listáját.