Új Citofluoriméter a TTK Immunológiai Tanszéken

2018.10.29.
Új Citofluoriméter a TTK Immunológiai Tanszéken
A VEKOP-2.3.3-15-2017-00021 projektnek köszönhetően az ELTE Természettudományi Karának Immunológia Tanszékén beszerzésre került az áramlási citofluoriméter, mellyel a daganatos, és az autoimmun megbetegedések mechanizmusainak jobb megértéséhez, illetve a gyógyuláshoz vezető terápiák kifejlesztéséhez járulhat hozzá Dr. Kacskovics Imre és munkatársai.

A "B53009 Beckman Coulter CytoFLEX System B3-R3-V2-t és annak tartozéka: CytoFLEX Plate loader"  alkalmas különböző részecskék, sejttípusok arányának meghatározására, ill. az egyes sejtfelszíni és intracelluláris molekulák specifikus detektálására. Ehhez leggyakrabban monoklonális ellenanyagok (mEa) kerülnek alkalmazásra. A monoklonális ellenanyagokkal célzottabban és hatékonyabban kezelhető számos autoimmun betegség és több rákos megbetegedés. A mEa fejlesztése és validálása során a HTS képesség kiemelten fontos, tekintettel arra, hogy számos esetben a minták száma akár több-száz is lehet.  A készülék további kiemelkedő előnye, hogy három lézerrel szerelték fel. A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy egyetlen csőben 8-13 markert tudnak a kutatók jelölni az eddig elérhető 3-5 helyett és a relatív kisebb mértékű, ám biológiailag fontos expressziós változások is detektálhatók. Ez utóbbi lehetővé teszi, hogy nehezen kimutatható sejt alpopulációkat elemezzenek a kutatók, ill. kismértékű gén kifejeződést is detektáljanak. A készülék minimális mintamennyiségből is tud mérni (mikrocentrifuga csőből vagy 96-lyukú plate-ből - akár 10 ul minta elegendő), így értékes minta és reagens megtakarítás érhető el.

A műszer hozzájárul a kutatói utánpótlás erősítéséhez az ELTE Biológiai Intézetben. A készüléken rendszeresen méréseket végeznek nemcsak az Immunológiai Tanszék, hanem az ELTE TTK Biológiai Intézet mesterszakos és PhD hallgatói is.