Sajtóközlemény - VEKOP-2.3.3-15-2017-00007

2017.04.19.
Sajtóközlemény - VEKOP-2.3.3-15-2017-00007

Az élő sejtekben zajló molekuláris folyamatok megjelenítésére alkalmas Mikroszkópos infrastruktúra-fejlesztés az ELTE-n

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karán a VEKOP-2.3.3-15, a kutatási infrastruktúra megerősítésére kiírt pályázaton elnyert 230,75 millió forint támogatással megkezdődött egy korszerű mikroszkópos központ kialakítása. A két mikroszkópból álló, egymást kiegészítő rendszer lehetővé teszi, hogy a kutatók az élő sejtekben lejátszódó sejtbiológiai folyamatokat és kölcsönhatásokat közel valós időben követhessék. A mikroszkópos központ a gyulladásos és autoimmun betegségek hátterében álló, valamint a tumorok kialakulását és áttétképződését befolyásoló molekuláris és sejtélettani hatások vizsgálata mellett a sejtek önemésztésével kapcsolatos kutatásokhoz és a tanulási folyamatok megértéséhez is korszerű technológiai hátteret biztosít.

A Széchenyi 2020 program Kutatási infrastruktúra megerősítése – nemzetköziesedés, hálózatosodás című felhívására beadott, VEKOP-2.3.3-15-2016-00007 számú pályázatával az ELTE 230,75 millió forintos támogatást nyert el egy korszerű élettudományi mikroszkópos központ kialakítására. A projekt 3 év alatt, 2016.december 01.- 2019.november 30. között valósul meg.

Az európai uniós támogatás segítségével két egymást kiegészítő mikroszkópos rendszer beszerzése valósul meg, amelyek a kutatási feladatok ellátása mellett az oktatás – elsősorban a doktori képzés – korszerűsítését biztosítják. Mind a spinning disc (SD), mind a konfokális lézer pásztázó (CLSM) mikroszkópos rendszer alkalmas arra, hogy fluoreszcens jelzésen alapuló manipulációkat és méréseket élettani körülmények között végezzünk el. A fejlesztés eredményeként lehetővé válik, hogy az élő sejtekben zajló sejtbiológiai folyamatokat és kölcsönhatásokat nagy sebességgel, közel valós időben, egyszerre több fluoreszcens jelölést is alkalmazva kövessük. A beruházásnak köszönhetően elinduló innovatív kutatások új terápiás célpontok felderítéséhez vezethetnek a gyulladásos folyamatok, az autoimmun betegségek és a tumorok esetében, emellett a tanulási folyamatok során az idegsejtek közötti kapcsolatok átalakulását szabályozó, eddig nem ismert molekuláris folyamatok feltárása is lehetővé válik.

Az eszközök beszerzése 2017. január elején elindult, és a központ várhatóan 2017 nyarától kezdi meg működését. A beruházásnak köszönhetően az ELTE 14 kutatócsoportjának mintegy száz oktatója és PhD hallgatója jut korszerű kutatási lehetőséghez. A technológiai fejlesztés a belföldi kutatási együttműködések megerősítését és a külföldi projektekhez való kapcsolódást is megkönnyíti majd.

További információ kérhető:
Dr. Schlett Katalin, szakmai koordinátor
1117-Budapest, Pázmány Péter stny 1/C
Elérhetőség: telefonszám: +36 1 381 2181, e-mail: schlett.katalin@ttk.elte.hu