Sajtóközlemény - VEKOP-2.3.3-15-20016-00009

2017.01.20.
Sajtóközlemény - VEKOP-2.3.3-15-20016-00009
Több mint 101 millió forintos támogatásból fejleszt európai színvonalú infrastruktúrát az ELTE Természettudományi Karának Szerves Kémia Tanszéke.  A fejlesztés révén egy olyan mérőberendezés kerül beszerzésre, mellyel nem csak hatékonyabban, de kisebb anyagkoncentráció mellett is sikerrel végezhetők mérések.

A VEKOP-2.3.3-15-20016-00009 projekt keretében beszerzendő Prodigy (cseppfolyós N2-nel hűtött) mérőfejnek köszönhetően érzékenyebbé válik a 700 MHz-es NMR spektrométerünk, rövidebb idő alatt, kisebb anyagkoncentráció mellett tudjuk a kívánt méréseket elvégezni.

 A projekt központi eleme és célkitűzése az amiloid rendszerek kialakulásának atomi szintű leírása, jellemzése, majd e tudásbázist felhasználva cél-racionális nanoanyagok (molekuláris szinten optimált ragasztók, térkitöltők, stb.), illetve gyógyászati hatóanyagok (Diabetes Mellitus) fejlesztése. A fehérjék oldatbeli térszerkezetének, mozgásának és kölcsönhatásának atomi szintű vizsgálata feltárhatja funkcionális működésüket, mélyrehatóbban jellemezheti a molekuláris folyamatokat és egyes, a projekt által is vizsgált betegségek (II típusú diabetes mellitus, tumor metasztázis, gyulladásos folyamatok) kialakulásának alaposabb megértését teszi lehetővé. Az ismert térszerkezetű fehérjék kapcsán lehetővé válhat egyes hatóanyagok és gyógyszerjelölt molekulák racionális tervezése. Az amiloid képződésének és a fehérjék hibás feltekeredésének NMR spektroszkópiai monitorozása elvezethet az Alzheimer és a Huntington-kór kutatásának molekuláris részleteihez.

Az NMR mérések érzékenység-növelése a tervezett mérőfejjel pontosabb és gyorsabb minőségi analízis vizsgálatokat tesz lehetővé, amely az élelmiszeranalitikában és így az élelmiszerbiztonságban bír nagy jelentőséggel. Adalékanyagok, idegen (esetenként káros) komponensek (toxinok, pl. aflatoxin) mennyiségi meghatározása válik rövidebb idő alatt lehetővé. A nem-invazív NMR módszer segítségével olajok, üdítőitalok, tej, génkezelt növények stb. mennyiségi és minőségi vizsgálata oldható meg. A gyógyszeriparban fehérjekészítmények terére kidolgozott bioszimiláris vizsgálatokhoz hasonló protokollok fejleszthetők az élelmiszeripar számára, fokozva a termékbiztonság érdekében.

Egyes polipeptidek és fehérjék aggregátumokat specifikus amiloid típusú nano-rendszereket képeznek, amelyek technológiai szempontból is számos alkalmazásra tarthatnak igényt. Racionális tervezéssel szoros-illeszkedésű, kompakt, ugyanakkor biokompatibilis nanorendszereket (pl. molekuláris ragasztókat, térkitöltőket) fejleszthetünk, makromolekulák közegfüggő (pl. membránmimetikumokban, liposzómákban) szerkezetelemzését oldhatjuk meg.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg 2017. január 1. és 2019.december 31. között

További információ kérhető:
Dr. Perczel András
Elérhetőség: perczel@chem.elte.hu (+36-1-3722-500/1653)