Sajtóközlemény - EFOP-3.4.3-16-2016-00011

2017.11.30.
Sajtóközlemény - EFOP-3.4.3-16-2016-00011
A felsőoktatás hozzáférhetőségének javítása, komplex, fenntartható tanulásttámogatási környezet kialakítása, az oktatás innovatív megújítása az ELTE telephelyein című projekt segítségével az ELTE égető problémára igyekszik 21. századi választ adni.

A közel 900 M Ft összköltségvetésű projekt céljai közé tartozik az ELTE felsőoktatási programjainak minél szélesebb körű elérhetővé tétele nyílt kurzusok kifejlesztésével. Olyan összetett MOOC fejlesztési program kialakítása, amely lehetővé teszi a távol élő, a hátrányos helyzetű és a fogyatékossággal élők ELTE keretein belül megvalósuló képzését.

Jaloveczki László, az ELTE Pályázati Központ igazgatója, projektmenedzser a Savaria Egyetemi Központban megtartott nyitó rendezvényen arról beszélt, hogy a projekt révén az egyetem a digitális eszközökkel támogatott oktatás minden fajtáját használni tudja majd. Ez új lehetőségeket teremt, hiszen a verbális és szöveges információk átadását felváltja a digitális eszközök használata, az interaktivitás. Ezek a módszerek helyet kapnak majd a speciális nevelési igényűek és a fogyatékkal élő hallgatók képzésében, és természetesen a pedagógusképzésben is. A tükörprojektnek két „lába” van, egy Szombathelyen, egy pedig Budapesten.

Dr. Németh István, az ELTE Savaria Egyetemi Központ rektorhelyettese elmondta, hogy a modern felsőoktatásból, ahogy világszerte, úgy Magyarországon is hiányoznak a korszerű tudástámogató rendszerek. Emlékeztetett, a ma fiataljai már felhőkben gondolkodnak, a szociális médiából szerzik az információkat, az őket tanító tanárok viszont ezekről nem sokat tudnak. A digitális táblákról már sokuk hallott, ezt használják is, de a tabletek, a telefonos megoldások vagy éppen a felhőszolgáltatások még idegenek számukra, ha az oktatásról van szó. Újabb „gutenbergi” lépésre van tehát szükség.