2018.08.13.
Megjelentek a Felfedező kutatások felhívásainak nyerteslistái
Az elnyerhető források a természeti és társadalmi jelenségek megismerését célzó, új módszerek, eljárások kidolgozását megalapozó projekteket, valamint a fiatal kutatók tudományos pályájának elindítását, illetve a nemzetközi kutatási programok kezdeményezését kívánták ösztönözni.  

A tudományos projektek jobb tervezhetősége érdekében a felhívásokat az eddig megszokotthoz képest februári beadási határidővel tette közzé a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal. A felhívások ismét a korábban már jelentősen megemelt – összesen mintegy 12 milliárd forint – keretösszeggel jelentek meg.

A pályázati felhívások az idei évben is nagy érdeklődésre tartottak számot a kutatók körében. Az öt felhívásra összesen 120 pályázat került benyújtásra. Ezek közül közel a fele, összesen 55 pályázat szerepel a nyertesek listáján. Külön érdemes kiemelni az Állam-és Jogtudományi Kar kutatóinak aktivitását. Az általuk által benyújtott 7 pályázat közül 4 kapott támogatást.

A kutatói kíváncsiság által vezérelt, bármely tudományterületről kezdeményezett projekteket támogató kutatási témapályázatok K_18 keretében idén 192 új kutatási projekt indulhat, összesen mintegy 6,5 milliárd forint összegű támogatásból. Ebből 28 Egyetemünkön fog megvalósulni közel 920 000 000 forintos támogatással.

A 40 év alatti kutatók számára külön programban meghirdetett felhívás FK_18 arra ad lehetőséget, hogy a fiatal kutatók saját kutatócsoportot alapítva Magyarországon indítsanak önálló kutatást. A pályázat keretében 40 év alatti kutatók kezdhetnek 93 új projektet összesen 2,9 milliárd forintos támogatással, közülük 12 indul majd az ELTE-n.

A Posztdoktori kiválósági program PD_18 a hazai alapkutatási versenypályázati portfólióba arányosan illeszkedve, a tudományos fokozatukat a közelmúltban megszerző kutatók álláshelyének finanszírozásához kíván hozzájárulni, így ösztönözve őket, hogy a kutatói pályán maradjanak, és kutatócsoport tagjaként, tapasztalt kutatókkal együttműködve Magyarországon alapozzák meg és építsék fel kutatói karrierjüket. A felhívás 1,5 milliárd forintos keretösszegéből a már tudományos fokozattal rendelkező, de kutatói pályáját most kezdő 68 kutató, közülük 9 ELTE kutatóhellyel nyert három évre a kutatói bérét biztosító támogatást.

Jelentős nemzetközi hatású, kiemelkedő eredményeket elért kutatócsoportok támogatása KH_18 című felhívás keretében a kiváló eredményeikkel a legnagyobb nemzetközi hatást kiváltó hazai kutatócsoportok közül 26 pályázat felelt meg a szigorú feltételeknek és nyert összesen félmilliárd forintos támogatást a hazai tudományos eredmények nemzetközi láthatóságát ösztönző kiválósági programban. Az ELTE mindkét benyújtott pályázata szerepelt a támogatottak között.

A hazai kutatócsoportok és külföldi partnerek együttműködését ösztönző nemzetközi együttműködésen alapuló kutatási témapályázaton NN_18 18 pályázó, köztük az ELTE 4 kutatója nyert összesen mintegy 670 millió forint összegű támogatást.

Támogatott ELTE pályázatok