Megjelent az OTKA 2020.évi támogatott pályázatainak listája

2020.08.31.
Megjelent az OTKA 2020.évi támogatott pályázatainak listája
Az egyéni kutatókat, kutatócsoportokat célzó úgynevezett OTKA-típusú pályázati konstrukció a hazai tudományos élet legkiválóbb kutatóinak fejlődését és tudományos sikereit kívánja elősegíteni, növelve a magyar kutatók és kutatási intézmények nemzetközi elismertségét.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal februári beadási határidővel közzétett pályázati felhívásaira 1338 projektjavaslat érkezett be összesen közel 45 Milliárd forintnyi támogatási igénnyel. A pályázati felhívások az idei évben is nagy érdeklődésre tartottak számot az ELTE kutatói körében. Az három felhívásra összesen 184 pályázat került benyújtásra. Ezek közül 45 projekt szerepel a nyertesek listáján több mint 1,4 Milliárd forintos támogatási összeggel, ami az országosan odaítélt támogatás közel 13%-a.

A tematikus prioritások nélkül bármely tudományterületen végezhető ígéretes alapkutatási programok megvalósítását támogató kutatási témapályázatok (K_20) keretében idén 164 új kutatási projekt indulhat, összesen 6,07 milliárd forint összegű támogatásból. Ebből 25 Egyetemünkön fog megvalósulni közel 854 000 000 forintos támogatással.

A 12 évnél nem régebbi (2008. január 1-jét követően megszerzett) tudományos fokozattal rendelkező kutatók számára külön programban meghirdetett felhívás (FK_20) arra ad lehetőséget, hogy a fiatal kutatók saját kutatócsoportot alapítva Magyarországon indítsanak önálló kutatást. A pályázat keretében 99 fiatal kutató kezdhet új projektet összesen 3,29 milliárd forintos támogatással, közülük 12 indul majd az ELTE-n.

A Posztdoktori kiválósági program (PD_20) a tudományos fokozatukat a közelmúltban megszerző kutatók álláshelyének finanszírozásához kíván hozzájárulni, így ösztönözve őket, hogy a kutatói pályán maradjanak, és kutatócsoport tagjaként, tapasztalt kutatókkal együttműködve Magyarországon alapozzák meg és építsék fel kutatói karrierjüket. A felhívás 1,58 milliárd forintos keretösszegéből a már tudományos fokozattal rendelkező, de kutatói pályáját most kezdő 64 kutató, közülük 8 ELTE kutatóhellyel nyert három évre a kutatói bért, valamint kutatásához kapcsolódó költségeket biztosító támogatást.

Támogatott ELTE pályázatok