2019.04.10.
A gyurmától a ragtapaszig
Az atomoktól a csillagokig sorozat tizennegyedik évfolyamában az ELTE TTK Fizikai Intézetében tevékenykedő, illetve hajdan itt végzett kutatók és oktatók beszélnek a fizika frontvonalába tartozó fizikai érdekességekről, újdonságokról.

Nguyen Quang Chinh (ELTE TTK, Anyagfizikai Tanszék) A gyurmától a ragtapaszig — sebességfüggő folyamatok címmel 2019. április 4-én tartott előadást az ELTE TTK lágymányosi északi tömbjében.

Szinte minden középiskolai tanuló ismeri az intelligens gyurma viselkedését, ami tipikusan sebesség-függő folyamatokkal jellemezhető. A húzósebességtől függően a gyurma nyúlik vagy törik. Így viselkednek a szuperképlékeny fémes anyagok is. Az előadásban néhány jellegzetes sebesség-függő folyamatról, illetve a hozzátartozó alapmechanizmusokról esett szó. Az előadásból kiderült az is, hogy milyen hasonlóság van a fémes ötvözetek képlékeny deformációjában gyakran fellépő plasztikus instabilitás és a ragasztószalagok leválási folyamata között. Mi a fizikai magyarázata annak, hogy a szemtakaró tapaszt nagyon lassan, de a szőrtelenítő gyantalapot nagyon gyorsan kell lehúzni?

Az előadás kivonata

Az előadás videója