A gabona Fusarium fertőzöttségét befolyásoló hatások feltárása, a fertőzött táplálék és takarmány egészségügyi, idegrendszeri hatásainak és kockázatcsökkentés lehetőségeinek tanulmányozása
Azonosító: NVKP_16-2016-0016
Támogatás összege: 583 160 983 Ft
Támogatás ELTE része: 209 160 983 Ft
Futamidő: A projekt az NKFI Alap támogatásával valósul meg 2017. január 1. és 2020. november 30. között
Projektvezető: Dr. Világi Ildikó
A konzorciumi tagok szakmai vezetői: Dr. Ködmön Szabolcs (Gödöllői Tangazdaság Zrt), Dr. Kassai Katalin (SZIE), Dr. Sebestyén István (Toxi Coop Zrt)
A projekt célja: A Fusarium fertőzöttség növényélettani, a gabona minőségére tett hatásainak tanulmányozása, olyan technológiák kidolgozása, melyek biztonsággal csökkenthetik a gombafertőzöttséget, valamint a tartós, kisdózisú Fusarium toxinok együttes bevitelének állati szervekre, főként az idegrendszerre gyakorolt krónikus toxikus hatásainak elemzése.
Várható eredmények: olyan újszerű biomonitorozó rendszer kidolgozása, mely az egyébként analitikai kémiai technikák segítségével még nem detektálható mennyiségű, egyedileg vagy kombinációban bejuttatott toxikus hatású anyagok esetleges aktivitást befolyásoló hatását képes kimutatni. A kutatási program megvalósítása során közel tíz új munkahely teremtésére és legalább ennyi megőrzésére nyílik lehetőség.
A projekt hatása: Az eredmények hozzájárulhatnak a táplálékláncban lévő potenciálisan veszélyes anyagok káros hatásának újszerű, érzékeny kimutatásához.