NVKP_világi_leírás

 

A gabona Fusarium fertőzöttségét befolyásoló hatások feltárása, a fertőzött táplálék és takarmány egészségügyi, idegrendszeri hatásainak és kockázatcsökkentés lehetőségeinek tanulmányozása

Azonosító: NVKP_16-2016-0016

Támogatás összege: 583 160 983 Ft

Támogatás ELTE része: 209 160 983 Ft

Futamidő: A projekt az NKFI Alap támogatásával valósul meg 2017. január 1. és 2020. november 30. között

Projektvezető: Dr. Világi Ildikó

A konzorciumi tagok szakmai vezetői: Dr. Ködmön Szabolcs (Gödöllői Tangazdaság Zrt), Dr. Kassai Katalin (SZIE), Dr. Sebestyén István (Toxi Coop Zrt)

A projekt célja: A Fusarium fertőzöttség növényélettani, a gabona minőségére tett hatásainak tanulmányozása, olyan technológiák kidolgozása, melyek biztonsággal csökkenthetik a gombafertőzöttséget, valamint a tartós, kisdózisú Fusarium toxinok együttes bevitelének állati szervekre, főként az idegrendszerre gyakorolt krónikus toxikus hatásainak elemzése.

Várható eredmények: olyan újszerű biomonitorozó rendszer kidolgozása, mely az egyébként analitikai kémiai technikák segítségével még nem detektálható mennyiségű, egyedileg vagy kombinációban bejuttatott toxikus hatású anyagok esetleges aktivitást befolyásoló hatását képes kimutatni. A kutatási program megvalósítása során közel tíz új munkahely teremtésére és legalább ennyi megőrzésére nyílik lehetőség.

A projekt hatása: Az eredmények hozzájárulhatnak a táplálékláncban lévő potenciálisan veszélyes anyagok káros hatásának újszerű, érzékeny kimutatásához.

A projekt weboldala