Talajbiom kutató transzdiszciplináris kiválósági központ létrehozása a fenntartható talajerőforrás biztosítása érdekében

Azonosító: GINOP-2.3.2-15-2016-00056
Támogatás összege: 537 500 000 Ft
Támogatás ELTE része: 272 500 000 forint
Támogatás intenzitás :100%
Futamidő: A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg 2017. január 15 - 2022. március 21. között
Témavezető: Dr. Márialigeti Károly
Konzorciumvezető: Eötvös Loránd Tudományegyetem
Konzorciumi tag: Agrártudományi Kutatóközpont, szakmai vezető: Szili-Kovács Tibor

A projekt rövid leírása: A rendszerszemléletű kutatás fókuszában az a stratégia áll, hogy a talajmetagenomikai eredmények segítségével hozzájárulunk a mainál hatékonyabb, környezetkímélő, fenntartható növénytermesztési eljárások kidolgozásához.
Ennek érdekében a talajbiom diverzitása (baktériumok, gombák, mikro- és mezofauna) és a talajfunkciók közötti összefüggések feltárását ellenőrzött növénytermesztési tartamkísérleti rendszerekben és bolygatatlan talajokon vizsgáljuk. A tartamkísérletekből és metagenom elemzésből származó nagy adatbázisokat összekapcsoljuk és hiánypótló vizsgálatokat végzünk a talajfunkciók fenntartásában kulcsszerepet játszó talajbiom táplálkozási hálózatairól. Együttesen elemezzük a nitrogén-transzformációs folyamatokban szerepet játszó géneket, valamint rezisztóma kutatást végzünk: egészségügyi jelentőséggel bíró antibiotikum-rezisztencia gének előfordulását, diverzitását mutatjuk ki. Felderítjük a mezőgazdasági célokból lényeges talaj-ökoszisztéma szolgáltatások biológiai alapját, a talajminőség fenntartása szempontjából kedvező és az ideális talajbióta-közösségszerkezetet megtartó termesztési módokat határozunk meg. Javaslatot teszünk a mikrobiális funkciókat pótló/kiegészítő talajoltó készítmények összetételére, alkalmazásuk optimálására.
Meglevő külföldi kapcsolataink kiterjesztésével Kelet-Közép-Európai Fenntartható Talajerőforrás-gazdálkodási Tudásközpontot alakítunk ki.

Projekt ismertető füzet - lapozhatós verzió

Kapcsolat:

Márialigeti Károly projektvezető egyetemi tanár
ELTE TTK Mikrobiológiai Tanszék
1117 Budapest, Pázmány P. stny. 1/c.
+36-1-3812177, marialigeti.karoly@ttk.elte.hu

Szili-Kovács Tibor konzorciumi partner projektvezető tudományos tanácsadó, osztályvezető
MTA ATK Talajbiológiai Osztály
1022 Budapest, Herman Ottó út 15.
+36-30-9617452, szili-kovacs.tibor@agrar.mta.hu

A pojekt weboldala az Agrártudományi Kutatóközpontnál

2017.01.15.