A PROJEKT ALAPADATAI

Projekt adatai

  • projekt azonosító száma: EFOP-1.1.5-17-2017-00007
  • a kedvezményezett neve: Eötvös Loránd Tudományegyetem
  • a projekt címe: DATA Digitális autonómia-támogatás az autizmus spektrumon
  • a szerződött támogatás összege konzorcium: 450 788 352 Ft
  • konzorciumvezető: Autisták Országos Szövetsége
  • a szerződött támogatás összege Autisták Országos Szövetsége: 287 296 101 Ft
  • a szerződött támogatás összege Eötvös Loránd Tudományegyetem: 163 492 251 Ft
  • a támogatás mértéke: 100 % 
  • a projekt kezdési dátuma: 2018.01.01.
  • a projekt tervezett befejezési dátuma: 2021.03.31.

Szakmai vezető (ELTE): Dr. Győri Miklós, ELTE BGGYK

A projektről: 
A pályázati kiírás címe: A fogyatékkal élők mindennapjait segítő infokommunikációs alapú távszolgáltatás kialakítása, amellyel a cél „a humán közszolgáltatásokhoz történő hozzáférés javítása, valamint a társadalmi felzárkózás folyamatának erősítése”, illetve az, hogy „…a fogyatékossági csoportok … olyan támogató segítséget kapjanak, ami biztosítja egyenlő esélyű hozzáférésüket a fogyatékosságukkal kapcsolatos akadályok lebontása révén.” A DATA projektben ezeket a célokat egy, az autizmussal élő személyeket mindennapi tevékenységeikben személyre szabottan támogató mobil applikáció, és az ehhez kapcsolódó digitális szolgáltatások és módszertanok evidencia-alapú kialakításával valósítjuk meg. Az applikációt az autizmussal élős személyek korszerű támogatási módszertanára alapozva tervezzük meg, és használata jól illeszthető ezekhez a módszertanokhoz. Az otthoni, iskolai, munkahelyi és tágabb társadalmi környezetben is egyaránt segítséget nyújthat. Az applikáció nem egy „csodaszer”, de hasznos eszköz a hétköznapi akadályok egy részének leküzdésében, a szolgáltatások elérésében, a mindennapi önállóság és függetlenség növelésében.

Az applikáció okostelefonokon, tableteken futó alkalmazás, melynek előnye, hogy mindig kéznél van, kis helyen elfér, tartalmai rugalmasan módosíthatóak, egyéni igényekre, élethelyzetekre szabhatóak és illeszkedik a mai személyes digitális eszköztárunkhoz. Az applikációban megjelenő egyénre és helyzetre szabott tartalmak egy webes szerkesztő, tartalommenedzselő felületen állíthatóak össze, s távoli szinkronizációval kerülnek át a mobil eszközre.

Így, noha az alkalmazás elsősorban az autizmussal élő személyek támogatására készül, de működése igényli, igényelheti egy támogató személy – például szülő, pedagógus, hozzátartozó – aktív részvételét is a támogató tartalmak összeállításában. Az applikáció ugyanakkor a támogató szülők, szakemberek, segítő személyek számára is nagy segítség lehet. Egy olyan keretet biztosít a tartalomszerkesztő felület révén, amelyben különböző tevékenységek tehetőek érthetővé, követhetővé, tervezhetővé és egyben alakíthatóvá az érintett személyek számára. A támogató szülő, vagy a szakemberek számára pedig egyfajta módszertani keretet biztosít a támogatáshoz

Az alkalmazás egyéni szükségletekhez igazodóan az időbeosztás, a tevékenységek, a folyamatok megtervezésében tud segítséget nyújtani például napirenddel, folyamatábrákkal, időjelzővel. A vizuálisan megjeleníthető, lépésekre bontható tevékenységek a napi életvitelt segítik, mint például az önkiszolgálás, ügyintézés, egészségügyi ellátás, munkavégzés, tanulás, szabadidős tevékenység, közlekedés.

ELÉRHETŐSÉGEK

dataprojekt@barczi.elte.hu