Projekt adatai

Projekt azonosítószáma: 2020-1.1.6-JÖVŐ-2021-00005

Projekt címe: Új típusú és tömeges tesztelésre alkalmas COVID-19 specifikus laboratóriumi assay-k (koronavírus-specifikus RNS és antitestek kimutatása) fejlesztése és validálása intézményi pilot study keretében

Konzorciumvezető: Eötvös Loránd Tudományegyetem

Konzorciumi partnerek: Dél-pesti Centrumkórház, Pécsi Tudományegyetem, ImmunoGenes-ABS Zrt.

Megítélt támogatás: 350 000 000 Ft

ELTE támogatási összege: 234 594 895 Ft

Megvalósítás időtartama:  A projekt az NKFI Alap támogatásával valósul meg 2021. április 1. és 2024. március 31. között

Projekt rövid összefoglalója: A pályázatban a konzorciumvezető ELTE TTK Biológiai Intézet olyan új módszereket (költséghatékony és nagy áteresztőképességű diagnosztikai eljárásokat) fejleszt ki, amelyek a COVID-19 elleni védekezést segítik. Az ezekhez szükséges rekombináns fehérje enzimek előállítása az elmúlt években kialakított, kiemelkedő színvonalú szakmai kompetenciákra és a létrehozott műszeres laboratóriumokra épül.
A fejlesztéshez szükséges antitesteket az ImmunoGenes-ABS Zrt (IMG) állítja elő.
A koronavírussal fertőzöttek, betegek mintáit a Dél-pesti Centrumkórház (DPC) – mint a COVID-19 betegek kezelésében kiemelt szereppel bíró kórház – betegek gyógyításában részt vevő, ill. a klinikai diagnosztikában résztvevő szakorvosai biztosítják. A DPC továbbá részt vesz az ELTE által kifejlesztett tesztek szakmai kiértékelésében.
A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Immunológiai és Biotechnológiai Intézet kutatói az előállított assay-k validálását végzik, a kereskedelmi forgalomban kapható, már EU szinten validált tesztekkel összehasonlítva. Az így kifejlesztett laboratóriumi diagnosztikai metodikák alkalmazására „pilot study” keretében az ELTE Biotechnológia FIEK által megvalósuló akkreditált molekuláris laboratóriumban kerül majd sor.