2021.03.03.
Új uniós stratégia az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásról
Az Európai Unió 2050-re klímasemleges lesz. Ez az egyértelmű tételmondat szerepel a Bizottság kiadványában arról, hogy miért is volt szükség az európai zöld megállapodás (European Green Deal) kidolgozására. A program 2019. decemberi előterjesztése óta számos intézkedésre került sor: többek között megjelent a körforgásos gazdaságra vonatkozó cselekvési terv, a biodiverzitásról szóló stratégia, elindult az új európai Bauhaus-program.

Most újabb lépést tett az EU a cél elérése érdekében: 2021. február 24-én az Európai Bizottság elfogadta az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásra vonatkozó új uniós stratégiát, amely meghatározza az éghajlatváltozás hatásaira való felkészülés útját. Ez azért is fontos, mert a Horizont Európa program kiemelt figyelmet fordít az éghajlatváltozással kapcsolatos kérdésekre.

Az adatok azt mutatják, hogy egyre gyakoribbak az éghajlathoz kapcsolódó szélsőséges időjárás által okozott gazdasági veszteségek. Az EU-ban ez a veszteség már most is meghaladja az évi 12 milliárd eurót. Konzervatív becslések szerint, ha az EU gazdaságát az iparosodás előtti szinthez képest 3°C-os globális felmelegedésnek tennék ki, az évente legalább 170 milliárd eurós veszteséget okozna. Az éghajlatváltozás nemcsak a gazdaságot érinti, hanem az európaiak egészségét és jóllétét is, mert egyre inkább szenvednek a hőhullámoktól. 2019-ben a világ leghalálosabb természeti katasztrófája az európai hőhullám volt, 2500 halálesettel.

A Bizottság célja az új uniós stratégiával az, hogy az alkalmazkodási intézkedéseket megbízható, mindenki számára hozzáférhető adatokkal és kockázatértékelési eszközökkel támassza alá – a családoktól kezdve az otthonok vásárlásától, építésétől és felújításától a part menti régiókban működő vállalkozásokig vagy a terményeiket tervező mezőgazdasági termelőkig. Ennek elérése érdekében a stratégia olyan intézkedéseket javasol, amelyek az alkalmazkodással kapcsolatos ismeretek határait bővítik annak érdekében, hogy több és jobb adatot gyűjtsünk az éghajlattal kapcsolatos kockázatokról és veszteségekről, és azokat mindenki számára elérhetővé tegyük.

Az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásra irányuló európai politikáknak meg kell felelniük az EU éghajlatváltozás mérséklésében betöltött globális vezető szerepével: a Párizsi Megállapodás globális célt tűzött ki az alkalmazkodásra, és kiemelte, hogy az alkalmazkodás kulcsfontosságú szerepet játszik a fenntartható fejlődésben.

További információ