Továbbra is nagy a pályázati kedv az ELTE oktatói/kutatói körében

2020.01.24.
Továbbra is nagy a pályázati kedv az ELTE oktatói/kutatói körében

Az ELTE EPER adatai alapján az ELTE kutatói, szervezeti egységei, szakkollégiumai és gyakorlóiskolái az elmúlt esztendőben is jelentős számban adtak be pályázatokat a különböző hazai és nemzetközi felhívásokra. A legnépszerűbbnek továbbra is az OTKA kiírások bizonyultak. Kutatóink az országosan benyújtott 1169 pályázat több mint 16%-át, 138 projekttervet készítettek. A támogatott pályázatok több mint 14%-a valósul meg az ELTE-n.
Az ELTE az Innovációs Alap nagy összegű KFI pályázatain is sikeresen szerepelt.
Az Innovációs Központ által koordinált EGYETEMI ÖKO pályázat keretében 135 329 975 Ft áll rendelkezésre az Egyetem innovációs tevékenységének erősítésére. Az Informatikai Kar vezetével a pénzügy, az egészségügy, a telekommunikáció és az Ipar 4.0., szolgáltatási fókuszterületekre koncentrálva 1 825 702 983 Ft támogatási összegből kerül kialakításra a Szoftver- és adatintenzív szolgáltatások Kompetencia Központ, mely vállalati és akadémiai versenyképességet egyaránt növelő informatikai megoldásokat, valamint kutatási infrastruktúrát fejleszt.
Málnási-Csizmadia András kutatócsoportja a SYREON Kft partnereként 250 millió forintot használhat fel az általuk szabadalmaztatott Poszt-stroke spaszticitást és egyéb izomgörcsöket oldó kismolekulás hatóanyag humán klinikai vizsgálatára.
Az Európai Kutatási Tanács 2019-ben is meghirdette fiatal kutatók számára az ERC Starting Grant pályázatát. A pályázat az Európai Unió Horizon2020 kutatási és innovációs programjának részét képezi, és azokat a kiváló európai kutatókat támogatja, akik már jelentős eredményeket értek el szakterületükön.
A nemzetközi pályázati felhívások is egyre népszerűbbek. A 2018-ban benyújtott 77 nemzetközi pályázathoz képest a tavalyi év 103 projektterve jelentős előrelépés.
A támogatott H2020 pályázatok közül kiemelendő Mátyus Edit ERC Starting Grant sikere, Magyarországról az idei évben egyedül a Kémiai Intézet adjunktusa nyerte el a támogatást.
Vida Tivadar témavezetésével az ELTE első alkalommal szerepelt sikerrel az EU-ban legrangosabbnak számító programjai között is kiemelkedő ERC Synergy Grant felhíváson.

Részletesebb statisztikai adatok hírlevelünkben találhatók.