2021.02.23.
Német Tanulmányi-díj
A hamburgi székhelyű Körber Alapítvány minden évben díjazza azokat a legjobb fiatal kutatókat, akiknek kutatása a tudományos kiválóság mellett kiemelkedő társadalmi jelentőséggel is bír.

A kiírók szándéka szerint a díj odaítélésénél kevésbé a gazdasági használhatóság, inkább a tudományos ismeretek társadalmi értéke számít. Céljuk, hogy a fiatal kutatók a szélesebb közönség előtt is bemutathassák a saját kutatásuk során elért eredményeket.
A zsűri a pályázatokat három kategóriában várja:

  1. társadalomtudományok,
  2. természettudományok,
  3. bölcsészet-és kultúratudományok.

Jelentkezések olyan kutatókról várnak, akik 2020-ban magna vagy summa cum laude minősítéssel szereztek doktori címet. A szűkített listára felkerülő pályázókat egy un. kiválasztási konferenciára hívják meg, ahol egy előadásban majd egy azt követő rövid vitában kell meggyőzniük a zsűrit kutatómunkájuk technikai és társadalmi jelentőségéről.
A díj összértéke meghaladja 100.000 eurót, beleértve a három szekcióban odaítélt, egyenként 25.000 eurós fődíjat. A német tanulmányi díj védnöke Wolfgang Schäuble, a Bundestag-elnöke. A díjakat egy berlini ünnepség keretében a Bundestag elnöke adja át. A díjazottaknak az Alapítvány további megjelenési lehetőséget is kínál.

További információ és jelentkezés