2021.02.22.
Matsumae Nemzetközi Alapítvány 2022. évi Kutatói Ösztöndíj Programja
A MATSUMAE Nemzetközi Alapítványt (Matsumae International Foundation, MIF) 1979-ben Dr. Shigeyoshi Matsumae az Alexander von Humboldt Alapítványtól nyert indíttatás alapján hozta létre. Az alapítvány azzal a fő célkitűzéssel jött létre, hogy az ösztöndíj program keretében a világ minden részéről, nemtől, fajtól, ideológiai meggyőződéstől és nemzetiségtől függetlenül kiváló szakmai képességekkel és emberi tulajdonságokkal rendelkező kutatókat vonzzon Japánba elsődlegesen a természettudományok, a mérnöki tudományok és az orvostudományok területéről. Az Alapítvány megalapítása óta 120 országból 853 kutató végezhetett kutatásokat az ösztöndíj program segítségével Japánban, közülük többen Magyarországról. 

Pályázati feltételek:

  • Azok a kutatók pályázhatnak, akik Ph.D. fokozattal rendelkeznek, de a pályázat benyújtásakor még nem töltötték be a 49. életévüket.
  • A pályázóknak a kutatásokhoz megfelelő szintű angol vagy japán nyelvtudással kell rendelkezniük.
  • Nem pályázhatnak az ösztöndíjra olyan kutatók, akik korábban már folytattak vagy jelenleg folytatnak hasonló tevékenységet Japánban. Minden pályázó kizárólag saját országából nyújthat be pályázatot. Japánban tartózkodó külföldi kutatóktól az alapítvány nem fogad el jelentkezést.
  • A kutatóknak saját országukban teljes munkaidős munkaviszonnyal kell rendelkezniük és az ösztöndíj lejártával haza kell térniük saját országukba.
  • A pályázóknak a japán fogadó intézmény meghívólevelével rendelkezniük kell.

A 3-6 hónaposra tervezett kutatásnak 2022 áprilisa és 2023 márciusa közötti időszakra kell esnie. Az időtartamot a fentiek figyelembevételével a pályázók megjelölhetik.
A kutatóknak a 2022. évi Kutatói Ösztöndíj Program keretében várhatóan 10 ösztöndíj helyre lehet pályázniuk.

Támogatások formája:

  • havi ösztöndíj: 220,000 yen, amelyből a kutatáshoz és a megélhetéshez szükséges költségek fedezhetők
  • repülőjegy (a sikeres pályázónak az MIF turistaosztályon 1 db oda- és visszautazásra szóló repülőjegyet biztosít a pályázó saját országában a hozzá legközelebb eső nemzetközi repülőtér és Tokió közötti közvetlen útvonalra).
  • tengerentúli utas/ betegbiztosítás
  • Japánba való megérkezéskor un. „start-up” egyösszegű juttatás:120,000 yen

Fogadó Intézmények:
A pályázók szabadon választhatnak a japán fogadó intézmények közül (egyetemek, állami kutatóközpontok, ipari kutatóintézetek), de a fogadókészségről az intézmény nyilatkozatát csatolniuk kell a pályázathoz. A pályázók nem kérhetnek tanácsot a MIF-től abban a tekintetben, hogy melyik fogadó intézményt válasszák.

Jelentkezési határidő:
A pályázatokat 2021. április 1-jétől 2021. június 30-ig tartó időszak alatt kell benyújtani e-mailen

A pályázati felhívás anyaga
A pályázat jelentkezési lapja