2022 - az ifjúság európai éve

2021.10.18.
2022 - az ifjúság európai éve

Az ifjúság európai éve révén a Bizottság az Európai Parlamenttel, a tagállamokkal, a regionális és helyi hatóságokkal, valamint az érintettekkel és a magukkal a fiatalokkal együttműködve:

  • megbecsüléséről és támogatásáról biztosítja a fiatal generációt;
  • valamennyi fiatalt arra ösztönzi, hogy aktív polgárokká váljanak, és legyenek a kedvező változások kulcsszereplői;
  • az uniós szakpolitikák által lehetőségeket teremt a fiataloknak, hogy így segítse személyes, társadalmi és szakmai fejlődésüket; valamint
  • ötleteket merít a fiatalok tetteiből, jövőképéből és meglátásaiból, hogy az Európa jövőjéről szóló konferenciára építve tovább erősítse és élénkítse a közös uniós projektet.

Az ifjúság évének célja, hogy szinergiákra és kiegészítő jellegre törekedjen az ifjúságot célzó más uniós programokkal a szakpolitikai spektrum egészében. Ezeket a szempontokat tehát érdemes figyelembe venni a jövő évben beadandó Erasmus+, JUST vagy CERV pályázatoknál, de a témába illő Horizont Európa pályázatoknál is lehet referencia.

Az ifjúság európai évét a NextGenerationEU kezdeményezés is támogatja, amely új távlatokat nyit a fiatalok előtt.

Az Erasmus+ és az Európai Szolidaritási Testület programok mellett – amelyek a 2021-2027-es pénzügyi időszakra 28 milliárd, illetve 1 milliárd eurós költségvetéssel rendelkeznek – az ifjúsági garancia és az ifjúsági foglalkoztatási kezdeményezés is a fiatalok előtt nyitva álló lehetőségek bővülését szolgálja.

2022-ben emellett útjára indul az ALMA (Aim, Learn, Master, Achieve) elnevezésű új program, amelynek célja a hátrányos helyzetű fiatalok határokon átnyúló szakmai mobilitásának támogatása.

A javaslatról további információ itt olvasható angol és magyar nyelven.